Na wsi potrafi być pięknie o każdej porze roku. Miłośnicy przyrody wiedzą, że wieś latem to nie ta sama wieś co jesienią. Inne obowiązki, ale też inny krajobraz. Jednak na tej pięknej wsi z czasem zaczynamy tęsknić za zwierzętami. Pojawia się pomysł hodowlany. Hodować, tylko co? Mogą to być owce, kozy, krowy, trzoda itp. Pytanie, tylko czemu ma służyć ta hodowla. Jeśli ma to być hodowla, która będzie sprawiała radość nam i cieszyła oczy turystów oraz gości, to może muflon?

Skąd się wzięły muflony?

Muflony zostały sprowadzone z Sardynii i Korsyki. Rozwój ich hodowli i łowiectwa przypada na XIX w., wówczas muflony pojawiły się u Niemców, Czechów i Słowaków. Około roku 1902 roku jeden z hrabiów wypuścił na wolność 5 zwierząt w okolicach Bielawy. Po pewnym czasie okazało się, iż muflony rozmnożyły się i populacja ta wzrosła do 20 osobników. W kolejnych latach odnotowano jeszcze więcej udanych introdukcji na obszarze Polski.

W roku 1948 muflony liczyły aż 350-380 osobników. Po II wojnie światowej nadal kontynuowano wypuszczanie tych zwierząt na wolną przestrzeń. Już w roku 2004 roku na terenach objętych monitoringiem odnotowano 1559 muflonów.

Tryki i owce

Tryki to samce muflonów. Mierzą 75-88cm wysokości w kłębie, a ważą 35-50 kg. Samice nazywane są owcami, Rzadko posiadają rogi zwane ślimami. Ślimy to głównie ozdoba samców. Samce posiadają rogi zawsze i rosną one przez całe życie. Z wiekiem zakręcają się coraz bardziej i na starość mogą tworzyć zamknięte koło. Umaszczenie tego zwierzęcia zależy od pory roku. Zwykle sierść jego ma barwę ceglastobrązową przy białym spodzie ciała, lustrze i pysku. Starszym trykom z wiekiem wyrasta tzw. białe siodło na grzbiecie. Struktura stada tych zwierząt jest podobna jak u kozic. Muflony tworzą grupy rodzinne a stare tryki żyją zwykle samotnie. Ruja u samic rozpoczyna się na przełomie grudnia i stycznia, wtedy to samce toczą zacięte walki o owce, a odgłosy tych walk słuchać z daleka. Po okresie ciąży, która u muflonów trwa 12 tygodni, na świat przychodzi jedno lub dwa młode.

Gdzie żyją muflony?

Muflony żyją w górach, latem w wyższych partiach nie przekraczając 2 tys. m.n.p.m., a zimą schodzą niżej. Na terenach górskich ścierają sobie kopyta. Tam gdzie próbowano je rozmnożyć i nie było skał muflony nie utrzymały się. Ich racice zbyt mocno się rozrosły, co znacznie utrudniało im chodzenie. Aktywne są zarówno w dzień i w nocy. Żywią się głównie roślinami podobnie jak inne zwierzęta kopytne. W ostatnim czasie prowadzono badania, czy muflony nie stanowią zbytniego zagrożenia dla fauny rodzimej. Okazało się, że nie, natomiast istnieją podejrzenia, iż mogą one wypierać sarnę. Ponieważ introdukcje muflonów zarówno w Polsce jak i u naszych sąsiadów wciąż trwają, można się więc spodziewać wzrostu liczebności tego gatunku.

W Polsce muflony pojawiły się w Sudetach (Masyw Śnieżnika, Góry Wałbrzyskie, okolice Starych Bogaczowic Góry Sowie, Góry Bardzkie) w roku 1902. W roku 1952 introdukowano go w Góry Świętokrzyskie. Można go również spotkać w okolicach Wzgórz Dylewskich w województwie warmińsko-mazurskim. Ostatnimi czasy pojawiły się na Podkarpaciu i w Beskidzie Śląskim oraz w okolicach Bystrzanowic – ok. 15 szt.